SONOGRAMA
Revista de pensament musical núm. 001 any 2008
Presentació de la revista Càlida construcció 1.0
Editorial Necessita millorar?
Entrevista >> Kaija Saariaho És perillosa l'educació musical?
Presentació de la secció Socarrimart Movement and the "creative gap"
Sociología de la educación musical en España Desarrollo vocal
  Contacta'ns


 


Presentació de la secció Socarrimart

» Lluïsa Espigolé

Fa un parell d'anys vaig assistir a la presentació d'un projecte de CD-Rom de l'editorial Breitkopf & Hörtel que malauradament no va reeixir per falta de pressupost. Aquest projecte pretenia acostar i fer entenedores als intèrprets les tècniques instrumentals que utilitza el compositor Helmut Lachenmann (1935) en la seva obra. Mostrava, a través de nombrosos exemples ( d'imatges i vídeos ), l'acció instrumental a executar, corresponent a cada notació.  

L'evolució de les tècniques de producció sonora a partir de la segona meitat del segle XX ha dificultat la notació musical i la seva correcta interpretació. Sovint, les exhaustives descripcions verbals que apareixen a l'inici de la partitura, no arriben a precisar amb exactitud el tipus de so que n'ha de resultar. A més, les partitures mesclen amb facilitat l'acció a realitzar (tabulatura) amb l'efecte resultant, propi de la notació adicional.

Per això aquell projecte de CD-Rom em va fer pensar en la utilitat d'explicar amb imatges i vídeos les diferents tècniques pianístiques que s'han anat desenvolupant als darrers temps. I es tracta d'una utilitat doble: tant per l'intèrpret, per qui sovint el desxifrat d'una partitura pot arribar a esdevenir una feina àrida i gairebé heroica, com pels mateixos compositors, pels qui a vegades és difícil traspassar el so imaginat a la seva notació corresponent.

Segurament les tècniques que apareixen a la secció "socarrimArt" només representen una petita part d'aquesta gran massa de noves sonoritats,fruit de la investigació sonora de les darreres dècades. Per això es tracta d'una secció oberta i que prometo anar ampliant a mesura que, "topant de cap en una i altra partitura", vagi coneixent noves tècniques i les corresponents notacions.
Us convido tanmateix a que m'envieu les vostres propostes!

 
© Lluïsa Espigolé, 2008

 

 
  SONOGRAMA núm.001  
 

Sonograma Magazine © 2008 >> la revista de webdemusica.org

Creative Commons