Cançons i tonades tradicionals de la comarca d’OsonaTítol: Cançons i Tonades Tradicionals de la Comarca d’Osona
Estudi del repertori: Jaume Aiats
Intèrprets:
Grup de recerca Folklòrica d’Osona
Col·lecció: Cultura tradicional. Sèrie 1, Volum 2
Coordinació de l’edició:
Josep Crivillé i Ramon Vilar
Editor: Fonoteca de Música Tradicional Catalana

L’any 1987,  la Fonoteca de Música Tradicional Catalana del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya inicià un programa de recerca de materials de música tradicional, amb l’objectiu  de publicar les edicions sonores dedicades a la tradició oral de diferents zones geogràfiques de Catalunya.
Des de llavors, ha augmentat  la documentació sonora de forma considerable, de manera que podem comptar amb un inventari arxivístic que ens permet escoltar aquests  enregistraments de gran  interès etnofònic. Bona part de la documentació sonora, de notable qualitat, ha estat coordinada per Josep Crivillé i Ramon Vilar.Cançons i tonades tradicionals de la comarca d’Osona , és un  meritori treball de llarg abast que posa a la disposició del públic, captivat per  la cultura musical,  una interessant informació seleccionada i estudiada en profunditat pel Grup de Recerca Folklòrica d’Osona, Xavier Roviró, Ignasi Roviró i Jaume Aiats.Els materials recollits contenen  una acurada informació sobre les característiques de la parla, tant pel que fa a la fonètica com a les qüestions de morfosintaxi. Són abundosos el comentaris sobre l’origen del repertori baladístic  i sobre fets històrics. Podem consultar, també, notes musicals amb erudits comentaris sobre els criteris mètrics i sistemes rítmics que s’utilitzen per explicar les estructures aplicades a la cançó folklòrica.
És, per tant, especialment adequat distingir la qualitat d’aquesta col·lecció  pel rigor de la catalogació  que facilita el llibret que acompanya al disc compacte: Incipit literari/títol, intèrprets, col·lectors, lloc, data de l’enregistrament, repertori, durada i el números de referència.

Text: Marçal Borotau

|
Espai web patrocinat per: Dinahosting