Títol: Symphony No. 6 in C, Franz Schubert
Symphony No. 1 in D, Hans Gál
Intèrprets: Northern Sinfonia
Direcció: Thomas Zehetmair
Segell discogràfic: Avie Records

Hans GálL’admirable segell independent AVIE Records presenta l’estrena mundial de la simfonia núm.1 de Hans Gál.
Al Hall One of The Sage Gateshead (Anglaterra) es va fer l’enregistrament de la simfonia de Schubert, el novembre del 2009, i la simfonia de Gál, el setembre del 2010.
La simfonia núm.6 de Franz Schubert, acabada l’any 1818 i estrenada el 1828 a la Vienna Gesellschaft der Musikfreunde, és una obra juvenil i afable. Sabem prou bé, que la música de Schubert expressa cordialitat, amabilitat, afecte; dit en altres paraules, la seva música discorre amb fluïdesa i encant.
El títol del disc, “Ànimes bessones”, i el text del llibret del CD està escrit per Eva Fox-Gál, filla del compositor Hans Gál (1890-1987); un compositor no prou conegut, tot i posseir una obra de qualitat destacable. Cal recordar que l’obra per a piano del compositor suec està recollida pels segells discogràfics Avie i Nimbus.
Thomas Zehetmair aborda la sisena de Schubert amb una inusual energia sonora; no en va, el compositor vienès va afegir dues trompes i dues trompetes a la corda els timbals, i no oblidem, a un vent doblat.
La Northern Sinfonia, de nítida expressió -estimulant i comunicativa- sosté amb solidesa aquests canvis de vivesa sonora, de temperament romàntic.
Gál, que va patir un exili forçat quan el Tercer Reich ostentà el poder, va compondre una obra àmplia i diversa. L’any 1927 va escriure la Primera Simfonia, malgrat que ja n’havia escrit una altra el 1915 que fou guardonada per l’Austrian State Prize.
Si trobem en Schubert, la seva “ànima bessona”, un ambient alegre i esperonador, en Gál descobrim les ombres ocultes. El tercer moviment, l’Elegia, està escrita en un contrapunt enigmàtic en què l’oboè dialoga amb el concertino, creixent i decreixent, en una fantàstica sincronia emocional.
En el darrer moviment, un Rondó, reapareix l’ànim de traces iròniques, per concloure  amb un final brillant on el conflicte ja s’ha resolt.
Una obra de bon cossatge.

 Text: Marçal Borotau

|
Espai web patrocinat per: Dinahosting