Obra Simfònica vol.1Títol: Obra Simfònica vol.1. Obra Simfònica vol.2
Autor: Joaquim Homs
Intèrprets: Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya
Direcció:
Joan José Olives, Eiji Oué, Antoni Ros Marbà, Franz-Paul Decker, Sian Edwards
Segell discogràfic:
Columna Música

Joaquim Homs i Oller (1906-2003), nascut a Barcelona, fou un autodidacte en la composició musical. Llicenciat en enginyeria, el compositor català va arribar a compondre una amplia producció catalogada en dues-centes obres que abasten tots els gèneres.
El segell discogràfic Columna Música ha editat en dos volums un excel·lent repertori orquestral de l’autor. Una selecció d’obres interpretades per l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya amb un notable resultat artístic.Les cobertes dels dos discos compactes estan il·lustrats amb dues obres de la pintora Pietat Fornesa i Alvinyà (1915-1967). Les delicades pintures de l’esposa del compositor, L’escullera de Blanes des de la platja i Barques anclades al port de Blanes, afegeixen un valor artístic, visual i emotiu, a aquesta edició simfònica en dos discs compactes.Homs, que fou alumne i lleial amic de Robert Gerhard, manifesta obertament la influència del dodecatonisme. La seva intel·ligència, estructural i concisa, el va dur a compondre obres d’una gran coherència compositiva. En l’obra de J.Homs, la construcció de l’element formal és l’autèntic conductor de la seva trajectòria compositiva. Dotat d’un lirisme espontani, aconsegueix crear textures sonores amb períodes que vinculen seccions denses i dissonants amb seqüències d’intensitats vàries.
El volum I conté les Variacions sobre un tema popular català de l’any 1948, obra original per a piano escrita l’any 1943. El tema amb dotze variacions és una cançó de bressol recollida en el Cançoner de Felip Pedrell. L’expressiva melodia elaborada amb complexitats contrapuntístiques posa en relleu el mestratge i la vàlua compositiva de J. Homs des dels seus treballs primerencs.
La Biofonia per a orquestra fou un encàrrec de l’Ajuntament de Barcelona, l’any 1982 amb motiu del 75è aniversari del compositor. Una obra refinada, elaborada amb motius d’obres del mateix compositor. La suite orquestral Presències, homenatge pòstum que dedicà a la seva esposa, consta de set moviments en els quals el compositor evoca l’inevitable presència de la mort. Dos soliloquis, música escrita per a piano que va culminar en la versió orquestral l’any 1973.

El segon volum està dedicat a les obres en què el compositor va cristal·litzar el seu llenguatge compositiu. La simfonia breu (1972), Invenció per orquestra (1964),  Derivacions ( 1990) i  Díptic per a orquestra (1973) representen la trajectòria vital, des de la seva relació sensitiva amb la paraula, amb records, imatges contemplatives i suggerents camps sonors. Cal destacar que les diferents parts del disc han estat enregistrades en directe en diferents sales de concerts i dirigides per Eiji Oué, Antoni Ros Marbà, Franz-Paul Decker i la directora anglesa Sian Edwads.

Text: Carme Miró

|
Espai web patrocinat per: Dinahosting